sâmbătă, 1 septembrie 2018

2018.09.01 Piatra Craiului Creasta Sudica




DATE TURA
Traseu-  Plaiu Foii- Refugiu Şpirlea-  La Lanţuri- La Zăplaz- Refugiu Şaua Grind- Vf. La Om (2.238m)- Refugiu Şaua Grind- Creasta Sudica:  Vf Umerilor (2.209m)- Vf. Lespezi (2.142m)- Vf Pietrei (2.098m)- Şaua Funduri- Cerdacu Stanciului- Plaiu Foii
Tip traseu-  Drumeţie montană  
Dificultate-  Traseu greu
Nr. zile- 1
Campare- Campare cu cortul la Plaiu Foii
Punct de plecare- Indicator Piatra Craiului după Cabana Plaiu Foii
Distanţă traseu dus întors- 19 km
Diferenţă de nivel- 1700 hm
Durată traseu- 12 ore
Descriere/
Marcaje

-  Se urcă de la Plaiu Foii prin pădure pană la Refugiu Şpirlea pe Bandă Rosie  după care poteca o ia în sus spre zona cu lanturi, există 2 portiuni mai dificile cu trecere laterală care ar putea fi un impediment pentru unii care au frica de inălţime (cand am fost noi un baiat s-a intots înapoi) dar cu un pic de atenţie şi răbdare se poate trece. Urmează un urcuş abrupt pe lanturi pană deasupra zonei La Zăplaz, de acolo se urcă abrupt, dar nu foarte tehnic pană la Refugiu din Şaua Grind, de aicise merge pe creastă  pe Punct Roşu  şi se ajunge în câteva minute pe Vf. La Om (2.238m)
De aici ne-am întors în Şaua Grind de unde, spre stanga, o ia poteca ce urmează Creasta sudică, Creasta este marcată tot cu Punct Roşu, pe alocuri este foarte îngustă, are câteva coborâri şi urcări mai abrupte, dar şi o porţiune destul de lungă în care poteca trece prin jnepeniş necurăţat şi greu accesibil.
Se poate urca pe vârfurile Vf Umerilor (2.209m)- Vf. Lespezi (2.142m)- Vf Pietrei (2.098m) cum am facut noi, sau se pot ocoli pe poteca marcată.
Din Şaua Funduri se coboara abrupt pe Triunghi Albastru pe un lanţ vechi şi pe grohotiş, se tot urcă şi coboară, se trece pe sub Cerdacu Stanciului, unde este şi peştera, se trece Marele Grohotiş, se merge până la Umerii Pietrei Craiului.
De la Umerii Pietrei Craiului se merge în stânga, pe Triunghi Albastru şi Bandă Rosie  apoi se urmează  Triunghi Albastru spre dreapta până la Plaiu Foii.
Atracţii-  Flori de colţ, capre negre, privelişte superbă  cu munţi stâncoşi şi poteci înguste dar interesante
Observaţii- RECOMAND SĂ NU PLECAŢI FARĂ SĂ AVETI CU VOI MINIM 3 LITRI DE APĂ  / PERSOANĂ !!! (Nu exagerez, dar pe creastă nu se gaşeste apă, şi în Piatra Craiului, traseele sunt solicitante, iar organismul consumă mult mai multă apă decat în mod normal!






În continuare, vă invităm să vizualizaţi imaginile surprinse de noi. Pentru o rezoluţie mai mare daţi click pe prima fotografie, apoi folosiţi săgeţile tastaturii sau scroll-ul mouse-ului pentru a naviga în stânga şi în dreapta.

Hartă traseu:

Video-ul turei




















































© 2018, copyright Mihaela şi Robert Dogaru
Nu aveti dreptul sa folositi textul sau imaginile de pe acest blog fara acordul nostru!
You do not have the right to use the text or images from this blog without our permission! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu