Piatra Cetii este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală de tip geologic și peisagistic), situată în județul Alba, pe teritoriul administrativ al comunei Întregalde.
Rezervația naturală de importanță geologică și peisagistică, are o suprafață de 75 ha, și se află în partea vestică a Munților Trascăului, în hotarul comunelor Întregalde, Galda de Jos și Stremț, în vestul satului Răicani. Aria protejată reprezintă o zonă în a cărei teritoriu sunt întâlnite abrupturi stâncoase (calcare de vârstă jurasică, marne, gresii și conglomerate cretacice); păduri, pajiști și fânețe.
Masivul Piatra Cetii este unul dintre cele mai impunătoare masive calcaroase din Munţii Trascău aşa după cum se poate vedea şi din Valea Mureşului, dinspre est.
A inceput traseul din vale, am parcat intr-o poenita dar taietorii de lemne ne-au gonit asa ca am parcat mai departe langa rau, am inceput urcusul pe ce mai ramasese din frumosul drum pe langa rau care acum era o mlastina de noroi apa si crengi de copaci, taietorii de lemne au distrus totul in calea lor, se gandesc doar la profit si nu exista nimeni in tara asta sa asigure respectarea legilor dar asta e... am urcat cu greu.. eram si cu Bella (catelul) si trebuia sa o car in brate la cat noroi era, pana la un moment dat cand am pus-o jos, nici ea nu avea rabdare sa stea in brate cand era inconjurata de ditamai padurea unde sa alerge .. 3 min mai tarziu era atat de neagra ca no mai puteam lua in brate...
Dar sa trecem mai departe...