vineri, 15 aprilie 2016

2016.04.15-17 vf Peleaga, Retezat
DATE TURA
Traseu-  Ziua 1: Cârnic- Cabana Gentiana- Bordu Tomii- Lacul Pietrele- Şaua Curmătura Bucurei- Lacul Bucura
________________________________________________________________________
- Ziua 2: Traseul 1) Lacul Bucura- Căldarea Berbecilor- Urcarea de iarna în şaua din dreapta unde începe piciorul Pelegii - Vf Peleaga- Lacul Bucura pe vf deasupra la Salvamont Traseul 2) Lacul Bucura- Şaua Curmătura Bucurei- Vf. Custura Bucurei- Lacul Bucura
________________________________________________________________________
- Ziua 3: Lacul Bucura- Şaua Curmătura Bucurei- Lacul Pietrele- Bordu Tomii- Cabana Gentiana- Cârnic
Tip traseu-  Drumeție montană 
Dificultate-  Traseu greu
Nr. zile- 3
Campare- Am dormit la Refugiul Salvamont de la Lacul Bucura, care iarna este deschis turiștilor
Punct de plecare- Cârnic
Distanţă traseu dus întors-  km
Diferenţă de nivel-  hm
Durată traseu-  ore
Traseu
și
Marcaje
-  Ziua 1: Plecăm din Cârnic pe Bandă Albastră  de la un moment dat Bandă albastră merge spre dreapta pe forestier spre cabana Pietrele, noi schimbăm marcajul și urmăm Triunghiul Albastru ieșind de pe forestier spre stânga, traversăm râul, mergem până la Cabana Gențiana de unde urmăm iar Banda Albastră  pe la Lacul Pietrele- Şaua Curmătura Bucurei (urcare foarte abruptă) de unde coborâm la Lacul Bucura (Refugiu Salvamont) noi am mers prin stânga lacului fiind mai scurt.
________________________________________________________________________
- Ziua 2: Plecăm de la Lacul Bucura pe Crucea Galbenă prin Căldarea Berbecilor, nu urmăm sută la sută traseul deoarece iarnă e mai ușor prin dreapta delușorului (marcajul îl ocolește prin stânga, coborând un pic), apoi urmăm iar traseul de vară urcând în șaua din dreapta unde începe Piciorul Pelegii (urcarea este foarte abruptă prin zăpadă) apoi facem stânga şi ajungem pe Vf Peleaga. De aici coborâm iar în sa dar ne plimbăm şi pe vârfurile din zonă (nu le găsesc nicăieri denumirea) și coborâm la Lacul Bucura de pe vârful de deasupra Refugiului Salvamont, mergând puţin spre stânga pe pietriș până jos la zăpada după care facem dreapta spre zona de corturi. Traseul de întoarcere nu este marcat, pe cele trei vârfuri sunt momâi. După o pauză de două ore băieții au urcat și pe Vf. Custura Bucurei, tot prin Şaua Curmătura Bucurei pe Bandă Albastră , apoi au făcut dreapta pe Bandă Roşie  până pe vârf de unde au privit apusul după care s-au întors la refugiu pe același traseu.
________________________________________________________________________
- Ziua 3: De la Lacul Bucura o luăm înapoi pe Bandă Albastră urcăm în Şaua Curmătura Bucurei, coborâm la Lacul Pietrele- Cabana Gențiana de unde o luăm iar pe Triunghiul Albastru până ieșim la drumul forestier, apoi urmăm Banda Albastră până în  Cârnic.
Descriere/ Atracţii-În această perioadă încă mai era zăpadă mare de la cabana Genţiana în sus. În refugiu noaptea au fost în jur de 5 grade. Capacitatea refugiului este de 12 persoane dar se pot înghesuii mai mulţi. Vineri spre sâmbătă am fost doar noi 4 la refugiu iar sâmbătă spre duminică am fost 10 persoane. Seară târziu şi dimineaţa ne-a vizitat faimoasa vulpiţă Victorita! Foarte drăguţă şi blândă, a primit mâncare şi a stat la poze :)
De pe Vârful Peleaga am văzut chiar şi Parângul deoarece am prins vizibilitate foarte bună, se mai vedea Piatra Iorgovanului şi Creasta Oslei din retezatul mic, iar din retezat se vedeau toate vârfurile, de la stânga la dreapta: Culmea Slăveiu, Vf. Judele, (la baza lor se vede lacul Bucura) Vf. Bucura 1 şi 2, Vf. Retezat, Vf. Custura Bucurei, Colţii Pelegii, Vf Mare, (Vf. Peleaga),Vf.  Păpuşa, Vf. Custura.
Observaţii- Noi de acasă aveam în plan să urcăm pe Vf. Peleaga pe la Colții Pelegii dar la faţa locului ne-am dat seama că fără colţari nu se poate merge pe acolo aşa că am decis să urmăm traseul de vară care ne-a permis să săpăm scări în zăpadă :)Puteţi vizualiza şi descărca tracul gps de aici: (în curând)

În continuare, vă invităm să admiraţi imaginile surprinse de noi. Pentru o rezoluţie mai mare daţi click pe prima fotografie, apoi folosiţi săgeţile tastaturii sau scroll-ul mouse-ului pentru a naviga în stânga şi în dreapta.

 Harta cu traseele pe 3 zile

Traseul Bucura-Peleaga

Vedere 360 de pe vf. Peleaga

______________ZIUA 1______________

______________ZIUA 2______________


______________ZIUA 3______________


© 2016, copyright Mihaela şi Robert Dogaru
Nu aveti dreptul sa folositi textul sau imaginile de pe acest blog fara acordul nostru!
You do not have the right to use the text or images from this blog without our permission! 

6 comentarii:

 1. Ceee frumoasa-i Victorita. De Retezat nici nu mai zic :). E chipes tare in haine albe. Eu l-am vazut doar vara dar si atunci era frumos.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da, Victorița este bestiala!!!!!
   E interesant sa stai iarna la refugiu și sa mergi pe munți mari când sunt acoperiți de zăpadă... e foarte spectaculos peisajul de iarna....

   Ștergere