sâmbătă, 27 iunie 2015

2015.06.27 Gradina Zmeilor




DATE TURA
Traseu-  Gradina Zmeilor
Tip traseu- Drumeţie
Dificultate- Traseu uşor
Nr. zile- 1 
Campare- Nu este cazul
Punct de plecare- De pe şoseaua naţională ce leagă Mun. Cluj-Napoca de  Mun. Zalău (E81) , în localitatea Sânmihaiu Almaşului, veţi vedea un indicator  spre Jibou pe DN1G şi după aprox. 15-17 kilometri  veţi ajunge în Gâlgău Almaşului. Acolo veţi vedea iar un indicator spre rezervaţia naturală, aprox. 1 km până la locul de campare şi cabană.
Diferenţă de nivel- insignificanta, se urca foarte putin
Durată traseu-  2h depinde cat se sta la admirat peisajul
Atracţii-  Gradina Zmeilor  este o arie protejată de interes naţional, rezervaţie naturală de tip geologic şi peisagistic, situată în judeţul Sălaj, pe teritoriul administrativ al comunei Bălan.
Aria naturală protejată se află în partea central-estica a judeţului Sălaj, la 10 km. distanţă faţă de oraşul Jibou, în bazinul Almaşului, în teritoriul vestic saţului Gâlgău Almaşului şi se întinde pe o suprafaţă de 2 hectare.
Rezervaţia cuprinde un ansamblu neregulat de stânci cu numele de: " Fata Cătănii, Zmeul şi Zmeoaica, Moşu, Călugării, Căpitanul, Soldaţii, Eva, Dorobanţul, Degeţelul, Sfinxul" , cu forme bizare (turnuri, ciuperci, ace, abrupturi stâncoase), dispuse la baza dealului „Dumbrava”, formate prin acţiunea aerului (îngheţ-dezgheţ, vânt, temperatură), a apei (spălare, şiroire) şi a proceselor gravitaţionale (prăbuşiri, surpări).
 Localnicii îi mai spun şi “Faţa Cătănii”, după legenda ce spune că, în acele locuri trăiau doi zmei şi se mai spune că ei aveau o fată foarte frumoasă. Într-o bună zi, zmeoaica a trimis-o pe fica ei să aducă un ciubăr de lapte, dar pe drum fata s-a întâlnit cu o companie de soldaţi, îndrăgostindu-se de cel mai înalt în grad. La aflarea veştii, zmeoaica şi-a blestemat fata să se transforme în stană de piatră. Iată blestemul zmeoaicei:
                  „Fată, fată, fata mea,
                    Când îi trece Dumbrava,
                    Să fii fată blăstămată,
                    Să te faci stană de piatră
                    Ploaia, vântul să te bată!”
Sursa: ghidvideoturistic.ro si jurnalistocazional



În continuare, vă invităm să admiraţi imaginile surprinse de noi. Pentru o rezoluţie mai mare daţi click pe prima fotografie, apoi folosiţi săgeţile tastaturii sau scroll-ul mouse-ului pentru a naviga în stânga şi în dreapta.

































































© 2015, copyright Mihaela şi Robert Dogaru
Nu aveti dreptul sa folositi textul sau imaginile de pe acest blog fara acordul nostru!
You do not have the right to use the text or images from this blog without our permission! 

Un comentariu:

  1. Tot vara acesta am vizitat și eu Grădina Zmeilor, doar că pe la începutul lui august. În Gâlgăul Almașului s-a organizat pentru prima dată Ziua Cânepii (6 aug, de către dna Leontina Prodan) și cu ocazia asta am mers și în acest loc. Fiindcă la eveniment a cântat trupa Ad-Hoc (muzică medievală), le-a venit o idee creață de a cânta în peștera de aici. Așa că, am mers cu ei. A fost o super-experiență!
    Bineînțeles că după ce am ieșit iarăși ca gâzele la soare, dna Leontina ne-a povestit despre legenda cu Fata Cătanii, despre care și băieții au compus o melodie (Fata din Grădina Zmeilor).
    Mi-a plăcut foarte mult și aș reveni oricând aici cu inima deschisă.
    Felicitări pentru articol! :)

    RăspundețiȘtergere